Fototips

Fototips voor voorbeeldfoto’s

 
Bij een portrettekening draait het om de herkenbaarheid van het dier. Het is dus belangrijk dat het plaatje klopt en dat het dier op de voorbeeldfoto staat zoals het écht is. Als je hond of kat dus niet braaf poseren wil, dan is dat maar zo. Een typische houding, close-up of in aktie kan ook heel leuk zijn!


Foto versus tekening

De houding van het dier wordt overgenomen zoals die op de foto staat. Maar vaak is het wel mogelijk om aanpassingen te doen, waardoor de tekening mooier wordt dan de foto. Een drukke achtergrond kan bijvoorbeeld vereenvoudigd worden en een riem kan ik weglaten. Ook kan ik losse foto’s op een tekening samenvoegen tot één geheel (bij dezelfde belichting en hoogte).


De fotokwaliteit

Het eindresultaat van het portret wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de foto’s. Hieronder staan een aantal richtlijnen:

  • De foto’s moeten minimaal 1200 x 1600 pixels of 850 kB zijn, maar bij voorkeur groter, zodat ik kan inzoomen op de details.
  • Mail de originele, onbewerkte bestanden (dus a.u.b. niet zelf digitaal verbeteren of vergroten).
  • De details (haren, ogen, neus) moeten in ieder geval duidelijk zichtbaar zijn.
  • Kies foto’s die bij daglicht gemaakt zijn, zonder flits en liever niet in de zon.

Naast je voorkeursfoto ontvang ik graag nog wat extra foto’s die van verschillende kanten genomen zijn. Dit helpt me om een beter beeld te krijgen van het dier.

Twijfel je of je foto’s geschikt zijn? Je kunt ze uiteraard eerst even mailen ter beoordeling. Dat geldt ook als het dier niet meer leeft.


De juiste compositie: kop of helemaal

       

Kop: Wil je alleen de kop van het dier getekend? Dan ontvang ik graag foto’s waar alleen kop, hals en schouder op staan.
Het hele dier: Wil je het dier helemaal op een tekening? Stuur dan foto’s waar het volledig opstaat, zonder onnodig veel achtergrond.


Nog wat extra tips voor als je speciaal voor de tekening foto’s maakt:

  • Stel de camera in op de hoogste resolutie en de beste kwaliteit (superfine).
  • Kies voor een dier dat helemaal getekend moeten worden liever géén gras als ondergrond.
  • Maak foto’s op ooghoogte met het dier.
  • Een kleinere hond of kat blijft vaak beter stilzitten als je hem op een tafel zet.
  • Een assistent is handig om het dier de juiste kant op te laten kijken en/of te zorgen dat het niet steeds wegloopt.
  • Heb bij katten gewoon veel geduld! Houd de camera binnen handbereik tot hij of zij een leuke houding aanneemt en maak dan zoveel mogelijk foto’s.


Foto’s mailen

Let op dat de foto’s bij het mailen niet automatisch verkleind worden. Mail grote bestanden één voor één en geef bij meerdere foto’s je voorkeursfoto aan.


Foto’s laten maken

Lukt het je niet om zelf goede foto’s te maken en wil je toch graag een tekening? Maak dan een afspraak om je dier door mij te laten fotograferen. Voor € 10,00 heb je minimaal 3 foto’s om uit te kiezen.

Heb je een vraag, wil je een afspraak maken of foto’s mailen? Dat kan via de Contactpagina.