Copyright

Copyright / auteursrecht

 
Wil je weten wat je wel en niet mag doen met het werk dat ik voor je maak? Duidelijke uitleg vind je op www.auteursrecht.nl. Hieronder lees je hoe het op mijn werk van toepassing is.


Dit mag niet:

Het is niet toegestaan om concepten, schetsen, voorbeelden, voorbeeldfoto’s en foto’s die ik maak en/of die ik je mail, zonder mijn toestemming openbaar te maken, te delen op social media of te verveelvoudigen. Deze zijn uitsluitend bedoeld voor jou, om je alvast een beeld te geven van het te leveren eindwerk.

De afgeleverde tekening mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden en/of verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming.


Dit mag natuurlijk wel:

Social media: Als ik foto’s van tekeningen op social media plaats mag je deze uiteraard delen vanaf mijn account. Ook kan ik je een ingescande versie van het eindresultaat van de tekening mailen die je op social media mag plaatsen (met watermerk en na ontvangst van de volledige betaling).

Voor eigen gebruik mag je een foto/kopie van de tekening maken, bijvoorbeeld om aan anderen te laten zien, zonder dat het origineel beschadigt.


De reden: het Auteursrecht (©) is voor de maker

Dat je de opdracht geeft om een portret te tekenen betekent niet dat je daarmee automatisch ook de auteursrechten op de tekening hebt. Dat is alleen zo als we dat samen van tevoren tegen een bepaalde vergoeding hebben afgesproken of als je mijn werkgever zou zijn.

Wil je de tekening verveelvoudigen en/of voor commerciële doeleinden gebruiken, dan dien je daarover vooraf contact met mij op te nemen. We kijken dan samen wat de mogelijkheden zijn, al dan niet tegen betaling.

Indien je schriftelijk het recht of de toestemming hebt gekregen om een afbeelding voor een bepaald doel te gebruiken, dan mag je deze uitsluitend in zijn geheel laten zien, inclusief signering en, indien afgesproken, met naamsvermelding.


Licenties voor niet-particulier- en/of commercieel gebruik

In een licentie wordt vastgelegd waarvoor, hoe vaak / hoe lang en tegen welke vergoeding een afbeelding gebruikt mag worden. De prijs voor een niet-particuliere- of een commerciële licentie is afhankelijk van het gebruiksdoel. Bij misbruik van een tekening worden alsnog, met terugwerkende kracht, licentiekosten in rekening gebracht.

De licentie wordt omschreven in de factuur. Je ontvangt een factuur zonder extra btw (ik heb vrijstelling van btw-plicht).


Portretrecht

Voor mensenportretten gelden weer andere regels dan voor dierenportretten. Hier ligt het copyright nog steeds bij de tekenaar, maar vanwege het portretrecht van de geportretteerde kan deze toestemming weigeren om het portret openbaar te maken. Het portretrecht is niet van toepassing op dieren.

Als je niet zeker weet of iets wel of niet toegestaan is, kun je het me altijd even vragen!