Fototips

Fototips

 
Wat zijn goede referentiefoto’s?

De voorbeeldfoto of referentiefoto is de basis die ik voor een tekening gebruik. Op een scherpe foto met een groot bestandsformaat kan ik inzoomen om meer details te zien. Daardoor wordt de tekening ook gedetailleerder. Het is dus de moeite waard om goede foto’s uit te kiezen of eventueel nieuwe foto’s te (laten) maken.

Een goede foto is niet per se het perfecte plaatje. Het belangrijkste is dat het dier zelf er goed op staat. Storende dingen kan ik aanpassen of weglaten.

Een goede foto:

 • Laat het dier zien zoals het echt is.
 • Heeft een groot bestandsformaat (jpeg/JPG, minimaal 1200 x 1800 pixels / 850 kB, maar bij voorkeur groter dan 2 MB)
 • Is scherp en helder, met duidelijk zichtbare details (ogen, snorharen, vachtstructuur).
 • Is (buiten) gemaakt bij voldoende daglicht, zonder flits en niet in de zon.

Twijfel je of je foto’s geschikt zijn? Je kunt ze altijd vrijblijvend even laten zien.


FOTO’S MAKEN VOOR EEN TEKENING

Hieronder vind je fototips voor het maken van de juiste referentiefoto’s. Mijn model is poes Vlinder, maar alle uitleg is ook van toepassing op honden.

De belangrijkste tip: zorg voor voldoende daglicht. (geen zonlicht!)
Een foto bestaat uit licht dat op een sensor valt. Bij weinig licht heb je veel meer kans dat je foto’s onscherp en bewogen zijn, je hebt meer kans op overbelichting, donkere foto’s en ruis.


Fotografeer het dier BUITEN bij zacht licht

Het beste licht om foto’s te maken heb je buiten, op een licht bewolkte dag. Bij voldoende licht zijn de ogen open en zie je een mooie glans. Vermijd hard licht, dus gebruik géén flitslicht en maak geen foto’s in de zon.


Als je kat niet naar buiten mag

Door gebruik te maken van een groot raam kun je van een kat die niet naar buiten mag toch mooie foto’s maken. Doe de gordijnen helemaal open en haal planten e.d. van de vensterbank. Ga zelf naast het raam staan, niet ervoor. Laat de kat richting het raam kijken of laat iemand buiten de aandacht trekken.


Kies de juiste instellingen van je camera (dat kan ook op je telefoon!)

Kies bij camera-instellingen het grootste bestandsformaat. Kies de meeste pixels en de hoogste kwaliteit (superfine). Alleen als het bestand groot genoeg is kan het bijgesneden worden.

De belichting kun je instellen. Zet altijd de flits uit en voorkom overbelichting. Je kunt bij de instellingen kiezen voor aangepaste belichting (+ of -) en met centrum- of spotmeting kun je de belichting meten op het dier zelf.

Bij je telefooncamera kun je op je beeldscherm het dier aantikken en vervolgens met omhoog/omlaag vegen de belichting bijstellen. De HDR-functie kan een redmiddel zijn bij zon/schaduw en tegenlicht. Het kan ook overbelichting van de witte delen verminderen.

Kies de juiste afstand. Een goede afstand om foto’s te maken is doorgaans 1,5 tot 2 meter van het dier. Dichterbij zal bij een groothoeklens/telefoon vervorming geven.


Maak foto’s met de juiste compositie

Als je foto’s maakt, bedenk dan of je alleen de kop getekend wilt hebben of het hele dier. Wil je het hele dier op de tekening? Maak dan ook wat extra foto’s van de kop in dezelfde houding.

Maak foto’s op ooghoogte met het dier en stel scherp op de ogen.


Nog wat extra tips:

 • Een kleinere hond of kat blijft vaak beter stilzitten als je hem op een tafel zet.
 • Een assistent is handig om het dier de juiste kant op te laten kijken en/of te zorgen dat het niet steeds wegloopt (of van de tafel springt).
 • Gebruik een snoepje of een (piep/rammel)speeltje om de aandacht te trekken.
 • Kies voor een dier dat helemaal getekend moeten worden liever géén gras als ondergrond. Leg eventueel iets op de grond waarop het dier kan zitten of liggen.
 • Als je meerdere dieren op één tekening wilt, zorg dan dat ze samen op één foto staan en/of maak losse foto’s op dezelfde hoogte en bij dezelfde lichtval.
 • Maak veel foto’s! Laat bij het kiezen foto’s afvallen tot je de beste en mooiste overhoudt.


En speciaal voor katten:

Katten vinden de geluiden/piepjes die een camera/telefoon maakt niet altijd prettig. Die geluiden zet je beter uit. De flitser zet je altijd uit!

Mijn methode voor poezen die niet buiten mogen:

 • Katten zitten graag in een doosje of op karton. Ik gebruik een plat doosje of deksel van een schoenendoos. Mijn eigen kat neemt ook graag een net uitgewassen, opgevouwen handdoek “in beslag”.
 • Dat doosje zet ik op een tafel op een paar meter van een raam (lege vensterbank, gordijnen open) en lok de kat daarin met wat snoepjes of een speeltje.
 • Vervolgens ga ik aan de zijkant van het raam staan zodat ik geen licht wegneem en laat iemand buiten net voldoende aandacht trekken om de kat (die in het doosje zit) te laten kijken.
 • Ik maak dan, met veel geduld en eventueel tussenposen, een hele reeks foto’s, in verschillende kijkrichtingen en kies daar de mooiste en scherpste uit.

Als de kat wel naar buiten mag kun je het doosje, uit de zon, op de tuintafel zetten.